Ik zoek een coach 

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Als adviseur van startende zzp'ers krijg ik vaak de vraag: “Welke fiscale aftrekposten kan ik benutten zodat ik zo weinig mogelijk belasting moet betalen?” Meestal verwijs ik mijn klanten door naar een boekhouder/accountant, zij hebben er immers voor gestudeerd. Ook heb ik een hele handige tool gevonden op internet, waar je met behulp van een online berekening precies kan uitrekenen wat jouw maximale fiscale voordeel kan zijn.

Starters

Op mijn website heb ik de meest voorkomende aftrekposten in één artikel samengevat. Er zijn namelijk een aantal regelingen voor startende zzp'ers. Zo ontvangen starters gedurende de eerste (maximaal) 5 jaar een startersaftrek van € 2110,-- per jaar. Ook kunnen startende zzp'ers profiteren van het zogenaamde willekeurig afschrijven. Zo kan je in de startfase van jouw onderneming zelf bepalen wanneer je de investeringen afschrijft. Doe je dat dit jaar met wellicht weinig winst of wacht je een winstgevender jaar af waardoor je aftrekpost meer oplevert!
 
Wat ook veel starters niet weten is dat je bij een winst van ongeveer € 6000,-- geen belasting hoeft te betalen en dat je over de aangifte van 2010 niet hoeft te voldoen aan het urencriterium om MKB winstvrijstelling te krijgen.

Voordelen

Er zijn dus meer fiscale voordelen die je als (startende) zzp'er kunt benutten om je belastbare winst te drukken. Realiseer je altijd dat de belastingwetgeving continu veranderd en het lastig is als “gewone” zzp'er alles zelf bij te houden. Zorg dus dat je de aangifte inkomstenbelasting altijd samen met een boekhouder/accountant opzet.

Wil je meer lezen over belastingvoordeel, aftrekposten en de handige online tool voor het berekenen van jouw maximale voordeel invullen, bezoek dan de kennisbank van ikwordzzper.nl, daar vind je ook het artikel: Welke fiscale aftrekposten krijg ik als zzp'er?

Hoe bereken je hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen?

Voor het berekenen van je inkomstenbelasting heb je een jaarrekening en balans nodig. Deze kun je laten maken door een boekhouder maar je kunt deze ook zelf maken via een boekhoudprogramma. Het programma helpt je dan om een berekening hiervoor te maken.

Een aantal boekhoudprogramma’s die wij kunnen aanbevelen zijn:

 

Tip: Ga je zelf de inkomstenbelasting berekenen? Hou dan rekening met de aftrekposten en heffingskortingen. De heffingskortingen worden op het eind van het berekende bedrag afgehaald.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpcoaches.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord