Ik zoek een coach 

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Snel een mailtje tikken, een website van een klant opzoeken, je social media doen: als zzp’er ben je altijd en overal bezig met zakendoen. Grote kans dat jij ook wel eens op een openbaar wifinetwerk inlogt om wat zaken af te handelen, toch? Toch is dat niet altijd even veilig.

Slimme cybercriminelen kunnen gemakkelijk wifinetwerken hacken en daarmee de data die jij verstuurt of ontvangt inlezen. Juist jij als ondernemer, bezig met facturen, data en online bankieren, bent hackgevoelig. Hieronder vind je vijf tips om veilig gebruik te maken van openbare wifi.

1. Log alleen in op officiële netwerken

Ben je in een café, restaurant, bij een opdrachtgever of op een andere openbare plek? Grote kans dat je daar kunt inloggen op het wifinetwerk. Vaak zie je dat zulke bedrijven het wifiwachtwoord op een bord of op de menukaart zetten. Dan weet je zeker dat je op een officieel, vaak veilig, netwerk.

2. Vage naam? Vermijden!

‘Gratis wifi’, ‘snelle wifi’: het zegt het al een beetje. Wifinetwerken met zulke namen zouden een belletje moeten doen rinkelen. Vermijden die hap! Hackers kunnen namelijk makkelijk wifi-hotspots opzetten waarmee ze, als jij inlogt, data kunnen downloaden of kwaadaardige software op je apparaat kunnen zetten.

3. Evil twins of nepsites: wees waakzaam

Je ziet wel eens twee beschikbare wifinetwerken waarvan het lijkt dat het bij de plek hoort waar je dan bent. Welke moet je dan kiezen? Soms maken hackers met opzet een tweede wifi-hotspot, met een naam waarvan jij denkt dat het bij de plek hoort waar je dan bent. Als je dan inlogt, kunnen hackers bij jouw gevoelige informatie en gegevens. Maak er alleen gebruik van als je zeker weet dat je het officiële netwerk te pakken hebt.

4. Beste bescherming? Geen wifi gebruiken

Als je er zeker van wil zijn dat je veilig internet, kun je het beste helemaal geen gebruikmaken van wifi. Dan is een eigen databundel of verbinding met jouw eigen zakelijke wifinetwerk de oplossing.

5. Wel werken op wifi? Gebruik dan VPN

Wil je toch echt online iets regelen op openbare wifi? Gebruik dan een VPN-verbinding: Virtual Private Network. Dit is een beveiligde verbinding die alle data die je verstuurt of ontvangt, versleutelt. Een hacker kan deze meestal niet lezen. Zo kun je toch veilig gebruikmaken van gratis wifi!

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpcoaches.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord