Ik zoek een coach 

Hoeveel opdrachtgevers heb je nodig als zzp'er volgens de VAR?

In mijn gesprekken met startende zzp-ers krijg ik vaak deze vraag. In de praktijk is er veel onduidelijkheid over het aantal benodigde opdrachtgevers zonder problemen te krijgen met de belastingdienst. Vandaar dat ik dit onderwerp extra belicht in de kennisbank van mijn site.

VAR

Welke verklaring arbeidsrelatie (VAR) je ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren. De belastingdienst heeft een vragenformulier welke is bedoeld om te bepalen of je een loondienstverband hebt, of niet. De belangrijkste norm is de verhouding en afhankelijkheid tussen jou en je opdrachtgever. Daarom is het belangrijk om meerdere opdrachtgevers van je diensten te voorzien.

Aantal opdrachtgevers

Standaard moet je per jaar 3 of meer opdrachtgevers moet hebben. Dat is overigens geen verplichting. Als je bijvoorbeeld een behoorlijk ondernemersrisico loopt dan kan je in de praktijk volstaan met één opdrachtgever. Een voorbeeld: stel je bent kraanmachinist, je hebt een gefinancierde kraan gekocht en je verhuurt jezelf het hele jaar aan 1 opdrachtgever dan is het niet zo'n probleem om 1 opdrachtgever te hebben, je loopt immers zelf een behoorlijk risico. Werk je echter bij een kraanbedrijf en ga je uit loondienst als zzp-er voor hetzelfde kraanbedrijf dezelfde werkzaamheden verrichten als in loondienst, dan is dat een verkapt loondienstverband en kan je als werknemer gezien worden. Met alle gevolgen van dien.

Onafhankelijk zijn

Je dient als ZZP-er onafhankelijk te zijn van je opdrachtgever, dat wil zeggen: als je je onderneming moet inrichten volgens de eisen van de opdrachtgever ben je afhankelijk en niet zelfstandig. Dat jouw werkzaamheden dienen te voldoen aan de eisen van de opdrachtgever staat hier buiten. Bedoeld wordt: als je onder het gezag van een opdrachtgever valt ben je niet zelfstandig.
 
Lees meer over dit onderwerp in het uitgebreide artikel in de zzp kennisbank. Hier kan je ook de complete wetgeving en beleidregels inzien.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpcoaches.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord