Ik zoek een coach 

In 5 stappen zelf je aangifte omzetbelasting indienen

Startende ondernemers doen vaak zelf de aangifte omzetbelasting. In deze blog geef ik aan hoe je in 5 stappen je eigen aangifte omzetbelasting als zzp’er kan opstellen.

Stap 1 Verzamel de uitgaande facturen (omzet)

Plaats de uitgaande facturen met betrekking tot het aangiftetijdvak (periode van aangifte, bijvoorbeeld tweede kwartaal) in een overzicht en let goed op dat het om factuurdatum gaat. En niet om de datum waarop je de betaling hebt ontvangen. Tel per categorie (hoog tarief 21%, laag tarief 6%) het totaal aan omzetbelasting en noteer dit in je aangifte omzetbelasting bij de omzet.

Stap 2 Verzamel de inkomende facturen (kosten)

Plaats de uitgaande facturen met betrekking tot het aangiftetijdvak (periode van aangifte, bijvoorbeeld tweede kwartaal) in een overzicht en let goed op dat het om factuurdatum gaat. En niet om de datum waarop je de betaling hebt gedaan. Controleer ook je bankrekening of je alle betalingen/bonnen hebt meegenomen. Noteer de betaalde Nederlandse omzetbelasting als voorbelasting op je aangifte omzetbelasting.

Stap 3 Let op speciale regelingen

De eerste en tweede stap was op zich recht toe recht aan, echter er zijn ook uitzonderingen. Waaronder de twee in mijn praktijk meest voorkomende namelijk: buitenlandse betalingen, ontvangsten en niet aftrekbare bedragen. Beide licht ik even kort toe.

Ben je dienstverlener en heb je buitenlandse betalingen of ontvangsten gekregen. Kijk dan naar dit hulpmiddel van de Belastingdienst hoe dit moet worden verwerkt.

Lever je goederen naar het buitenland. Kijk dan naar dit hulpmiddel van de Belastingdienst hoe dit moet worden verwerkt.

Bepaalde omzetbelasting op kosten zoals lunch, diner kosten is niet aftrekbaar voor de omzetbelasting.

Stap 4 Controleer of je recht hebt op de kleine ondernemersregeling.

Voor starters en ondernemers met een relatief lage omzet is de kleine ondernemersregeling in het leven geroepen. Als je aan de voorwaarden voldoet kan het betekenen dat je helemaal geen omzetbelasting verschuldigd bent. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.

Stap 5 Bereken de terug te vragen / te betalen omzetbelasting

Nadat je alle voorgaande stappen bent doorlopen kan je de te betalen /terug te vragen omzetbelasting uitrekenen en invullen in het beveiligde inloggedeelte van de Belastingdienst. Zorg dat je bij een te betalen bedrag op tijd betaalt, anders kan er een boete volgen.

Tot slot / disclaimer

Dit stappenplan is niet volledig en tracht dit ook niet te zijn. De omzetbelasting kent vele uitzonderingen. Om het leesbaar te houden benoem ik ze niet allemaal. Als er in jouw situatie specifieke regelingen gelden waar je meer informatie over wilt, vraag het dan aan een van de aangesloten partners van ikwordzzper.nl.

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je fiscale voordelen?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

 

Terug naar overzicht

Ronald Glasbergen

Ronald Glasbergen is partner van startersplatform ikwordzzper.nl en gecertificeerd zelfstandig belastingadviseur. Met zijn bedrijf Glasbergen Belastingadvies helpt hij (startende) zzp’ers de cijfers op orde te brengen en de vele belastingvoordelen die er voor zzp’ers zijn te benutten bij de belastingaangifte.

Bekijk hier zijn website of voeg hem toe via deze link.

 


 
zzpcoaches.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
[dev info]
Bootstrap: [XS] [SM] [MD] [LG]